Кърти чисти извозва
Позвънете

Почистване на мазета

почистване на мазета

Почистване на мазета? Мазето е важна съставна част на всеки частен имот. И веднага да кажем, че периодичнo да се дезинфекцират мазетата в жилищните домове е особено важно и необходимо. От това, в какво състояние се намира мазето, често зависи и здравословното състояние на неговите собственици, състоянието на съхраняваните там продукти, както и състоянието на цялата сграда.

Защо е важно да се почистват мазетата?

Една от най-разпространените опасности е натрупването на опасни за здравето газове, такива, като въглероден диоксид и блатистият газ. Първият от тях е опасен с това, че няма никаква миризма, трудно е да бъде установен веднага, а това може да доведе до много неприятни последици като загуба на съзнание и др.

Затова е добре да сме информирани, че

  • Въглеродният диоксид се отделя от продуктите, които се съхраняват в мазетата и ако те не са добре проветряеми, концентрацията му постепенно се повишава до опасни стойности за здравето на човек. Може да бъде проверено съдържанието му с помощта на пламъка на запалена свещ например. При висока концентрация – огънят загасва.
  • Другият опасен за здравето газ е блатистият. Освен, че е възпламеним, поради съдържанието на метан, той е много токсичен за хората. Обикновено възниква на места, където мазетата се намират в по-низки места.
  • За да се предпазите от повишената концентрация на тези газове е необходимо да поставите в мазетата добре работеща вентилация. Задължително е мястото да е добре проветряемо, да има движение на въздуха в помещението.

Други често срещани опасности, типични за мазетата са:

  • Поява на влага
  • Поява на всевъзможни гъби, които могат да повредят стените, особено ако са от дървен материал.
  • Мишки и плъхове, които ще нанесат големи щети и са опасни като преносители на болести.

Почистване на мазета? Какви мерки могат да бъдат взети?

За да се отървете от вредните микроорганизми и гъби варосайте всички достъпни повърхности.

Друг метод за обработка е фумигацията. Извършва се със сяра, която се поставя върху равна повърхност.

Мазето също така може да бъде обработено с хидратна вар.

Измивайте с препарати подове и стени, изхвърляйте всичко, което може да бъде предпоставка за замърсяване, следете да не се образува влага. Боклукът от мазето можете да изхвърлите в специално поръчани контейнери за строителни отпадъци. Не е желателно едрият боклук да отива в битовите кофи за смет.Вашият коментар