Кърти чисти извозва
Позвънете

За рециклирането – няколко интересни факти

отпадъците

В света съществуват много на брой глобални предизвикателства и едно от тях е замърсяването на околната среда. Навсякъде, където стъпва човек, след него остава боклук. Броя на населението на Земята расте, а с него и количеството на отпадъците.

Представяме Ви някои интересни факти за боклука, който създаваме:

 • Най-разпространеният боклук на планетата ни са цигарените фасове. Всяка година се изхвърлят 500.000.000 броя фасове.
 • Първата държава, която е започнала преработка на отпадъците е Англия преди 200 години. В края на XIX век там е бил построен първият завод за изгаряне на боклука. Днес В Европа под рециклиране на отпадъци се разбира сортирането му и използване като вторична суровина.
 • Държавата, която се справя най-ефикасно с отпадъците е Швейцария, която преработва 52% от цялото количество отпадъци. След нея се нареждат Австрия (49,7%) и Германия (48%).
 • Интересно е, че боклукът е оставил следа и в религията. Например, земята под Йерусалим, където са се изхвърляли и периодично изгаряли отпадъците, в Библията е наречена Геена Огнена. За християните Геена става олицетворението на ада на земята.
 • Науката, която се занимава с изучаването на отпадъците се нарича гарбология (от англ. Garbage „боклук“). Гарбология – това е самостоятелно направление в екологията, което се занимава с изучаването на битовите отпадъците и методите им за рециклиране. В това число боклукът, който се извозва с контейнери за строителни отпадъци.
 • Всяка секунда в света се появяват 3,8 кг „екологично безвреден боклук“: остатъци от храна, яйчени черупки, обелки от картофи и др. Той представлява 29% от средностатистическата боклучена кошница на съвременния човек. Останалите съставляващи са: 25% – картон и хартия, 13% – стъкло, 11% – пластмаса, 4% – метал и 18% – други материали.

Стара техника

 • Огромна грижа и проблем имаме с рециклирането на старите компютри. В тях се съдържат опасни за околната среда съединения, по тази причина в Европа съществуват специални, затворени места само за компютърна техника. Те се намират под постоянно наблюдение, за да се избегнат кражбите на ценни и в същото време вредни части.
 • Най-големият отпадъчен полигон в света се намира в Америка, в местността Fresh Kills. Toй заема площ 1200 хектара, което е равнозначно на 1700 футболни игрища. Всеки ден там постъпват 13 тона отпадъци.
 • Получаването на електричество за сметка на изгаряне на отпадъци в британския град Едмънтън, дава годишно икономия за 100 000 тона въглища.
 • В целия свят повече от 10000 млекопитаещи, птици и риби загиват заради изхвърлени найлонови пакети. Животните ги изяждат или се задушават.
 • Всяка година се изхвърлят 7000000 тона дрехи, от които само 12% се преработват и се използват отново.
 • Ако изхвърлим в морето хартиена салфетка, тя ще изчезне след 3 месеца, кибритената кутийка ще се стопи след 6 месеца. Изхвърленият фас ще плува от 1 до 5 години, а полиетиленовият плик – от 10 до 25 години. Найлоновите изделия ще се разтворят след 30-40 години, а консервната кутия – след 500! Ще минат 1000 години и едва тогава ще изчезна стъклена бутилка.

Такава е ситуацията… Можем сами да си направим изводи…..Вашият коментар