Кърти чисти извозва
Позвънете

Предимствата от рециклирането на стъкло

Предимствата от рециклирането на стъкло

Стъклото е много важен неорганичен материал, който е едно от най-големите производства в индустриите. Предимствата от рециклирането на стъкло, е че може да се превърне в различни продукти, използвани в ежедневието на човека. Това е аморфно твърдо вещество, което може да има различни състави на полупроводници, но най-важното е направено от разтопен силициев диоксид заедно с варовик и калцинирана сода.

Всички използваме стъкло в домовете си. Стъклото се използва в производството на съдове, прозорци, врати, огледала, бутилки за еднократна употреба и много други предмети за бита. Въпреки че използването, към което ги ангажираме, може да се различава, едно нещо е сигурно- че можем да рециклираме това стъкло. Подобно на други рециклируеми материали, можете също да поставите стъклото си в кошчето за рециклиране. Но преди да направите това, първо трябва да разберете какво представлява рециклирането на стъкло.

Рециклирането на стъкло е процес на производство на стъклени материали в нови стъклени продукти. По този начин използваните стъклени материали преминават през процес на рециклиране, който изисква счупване и разтопяване на стъклото. Рециклиращите използват това старо стъкло, за да образуват нов стъклен материал. Експертите дори казват, че можете да рециклирате целия си стъклен материал.

Предимствата от рециклирането на стъкло

Едва ли може да няма никакви ползи от рециклиране на материали. Най-вече тези ползи са насочени към околната среда. За стъклото това не е по-различно. Има много ползи за околната среда от поставянето на вашите бутилки в кошчето за рециклиране. По-долу оценяваме някои от тях.

 1. Спестява енергия

Едно от очевидните предимства на рециклирането на всичко, което намерите наоколо, е предимството за спестяване на енергия. Рециклирането на стъкло помага за пестенето на енергия по много начини. Например, използването на енергия от производителите при производството на нови бутилки е много по-високо от това, което се използва за рециклиране. Ако разгледате производствените процеси, ще откриете, че има много щети, нанесени на околната среда. И това става чрез използването на енергия.

Рециклирането на вече произведени стъклени чаши означава, че пестим повече енергия. Стъкленият кюлет, например, би изгорял при значително по-ниска температура. Това означава повече енергия за пренасочване към други полезни неща.

 1. Намаляване на замърсяването

Рециклирането на очила е допринесъл фактор за намаляване на замърсяването на околната среда. Например, когато рециклирате стъкло, намалявате замърсяването на водата с около петдесет процента. Освен това намалявате замърсяването на въздуха с приблизително двадесет процента. Така че е очевидно, че рециклирането на стъкло е пътят, по който всички трябва да вървим.

 1. Повече пространство на сметищата

Когато рециклирате бутилките, вие освобождавате място в сметищата. Тъй като можете да рециклирате всичко за бутилките, няма работа в депата. И така, изводът е, че колкото повече рециклирате бутилки, толкова повече място освобождавате за материали, които не подлежат на рециклиране.

 1. По-безопасна среда

Рециклирането на стъкло е голяма победа за околната среда. Очилата са опасни предмети, особено когато се счупят. Ако не ги рециклирате, те ще попаднат на различни места. Тук те могат да причинят наранявания на много хора и животни.

Заключение

Стъклото е едно от най-познатите неща в домовете ни. Това означава, че трябва да сме добре да ги рециклираме без притеснения. По-горе сме предоставили начините, по които можете да направите това.

 1. Основни факти за рециклирането на стъкло

Стъклото е един от най-лесно рециклируемите елементи от всички потребителски материали. Повечето стъклени буркани и бутилки, които днес се произвеждат, се състоят от около 27 процента рециклирано стъкло. Това спестява енергия и води до по-малко натоварване на околната среда.

Процесът и предимствата от рециклирането на стъкло

В процеса на рециклиране на стъкло събраното стъкло се раздробява, почиства, сортира и натрошава. След това се смесва с други материали и се разтопява, за да се използва повторно в нови/рециклирани стъклени предмети. Не цялото стъкло обаче може да се рециклира. Някои видове не могат да бъдат направени в други елементи, така че рециклирането им не е осъществимо. Тези видове стъкла трябва да се изхвърлят в кофата за боклук.

Важно е да сте наясно кои видове стъкло могат да бъдат рециклирани и кои не, особено след като нерециклируемото стъкло в кошчето може да замърси целия товар.

Следното е ръководство за това какви видове стъкло могат и трябва да бъдат рециклирани – и кои не трябва:
 • Чисто стъкло

Прозрачното стъкло, понякога наричано “кремъчно” стъкло, съставлява над 60 процента от всички стъклени съдове. Прозрачното стъкло е комбинация от калцинирана сода, варовик и силициев диоксид (пясък). Прозрачното стъкло е предпочитано от много компании, особено производителите на храни, поради прозрачния си характер. Някои храни и продукти обаче се разграждат, когато са изложени на светлина, което ни води до видовете цветно стъкло. Прозрачното стъкло може да се рециклира.

 • Кехлибарено/кафяво стъкло

Около 31% от цялото произведено стъкло е с кехлибарен или кафяв цвят. За да го създадете, към прозрачното стъкло се добавя малко количество сяра, никел и въглерод. За бутилиране на бира често се използват кафяви или кехлибарени стъклени бутилки. Този вид стъкло може да се рециклира.

 • Зелено стъкло

Малък процент от стъклото, е в различни нюанси на зелено. Зеленото стъкло често се използва за бутилки за вино, за да се запази целостта им. За производството на зелено стъкло се добавят хром, мед или желязо. Зелените стъклени бутилки могат и трябва да бъдат рециклирани.

 • Стъкло, което не може да се рециклира

Не всички видове стъкло подлежат на рециклиране. Стъклото, което не подлежи на рециклиране, трябва да се изхвърли в кофата за боклук.

Използвайте този списък, за да определите дали даден елемент може да бъде включен в кошчето за рециклиране на стъкло:

 • Всяко стъкло, смесено с други материали
 • Декоративно стъкло
 • Разноцветно стъкло
 • Мръсно стъкло или стъкло, налепено с хранителни отпадъци
 • Керамика или съдове
 • Pyrex и други видове топлоустойчиво стъкло
 • Прозоречно стъкло
 • Огледала
 • Кристал
 • Ел.крушки
 • Компютърни или телевизионни екрани

Въпреки че рециклирането трябва да се извършва винаги, когато е възможно, не всички видове стъкло могат да се рециклират.

Не забравяйте също така да почистите старателно и изплакнете всеки стъклен предмет, който ще рециклирате. Колкото по-чисти, толкова по-добре. Целта е да се осигури чист товар в центъра за рециклиране. Това помага при създаването на предмети от рециклирано стъкло, които имат толкова цялост и здравина, колкото чисто новите стъклени предмети.

Контейнери за строителни отпадъци