Кърти чисти извозва
Позвънете

Какво не се хвърля в битовите контейнери?

битовите контейнери

Забранени отпадъци: За какво НЕ са предназначени битовите контейнери

Не се изхвърлят растителни отпадъци в контейнери с битови битови отпадъци.

Защото тогава не е възможно те да бъдат сортирани, когато всичко се смесва и се струпва на едно място.

Не се изхвърлят също строителни отпадъци, домакински уреди, мебели, растителни и животински отпадъци в битовите койнери, както и поставянето на течности или наситени с влага вещества в контейнерите.

Опасна ситуация може да бъде причинена от горящи и тлеещи отпадъци или запалими предмети и вещества.

Подобни инциденти многократно са излагали на риск живота и здравето на работниците и ако те не са реагирали навреме, сметосъбиращата техника е можела да пострада сериозно.

За всички ни е важно отпадъците да бъдат сортирани

Сортираните отпадъци могат да се използват повторно или рециклират, докато отпадъците, които се заравят в депата, се натрупват всяка година, заемат място и създават потенциална заплаха за околната среда. Трябва да се помни, че размерът на депата също не е неограничен.

Строителните отпадъци не трябва да се изхвърлят в обикновен уличен контейнер или в сметище.

Строителните отпадъци са от категорията на едрогабаритните отпадъци, те не са просто твърди отпадъци. С други думи, всички отпадъци, които се образуват при ремонтни и строителни дейности се наричат ​​строителни отпадъци и подлежат само на специализирано извозване и обезвреждане.

И отново, наказуеемо еизхвърлянето на строителни отпадъци в битови контейнери: натрошени тухли, бетонови отпадъци, отпадъци от къртене на стени, демонтаж на покриви, подпори и основи, стоманобетон и други отпадъци от ремонт и реконструкция.

Строителните отпадъци могат да бъдат извозени и от самите собственици.

Отново – не трябва да се изхвърлят в кофи за боклук, предназначени за битови отпадъци.

Според жилищното законодателство това е строго забранено и нарушенията подлежат на сериозни глоби и санкции.

Първият вариант е сами да извозите строителните отпадъци. Необходимо е да се събира в чували (най-удобни за този вид отпадъци са полипропиленовите) и да се транспортира.

Вторият вариант е да поръчате и заплатите машина за извозване на строителни отпадъци. В интернет има голям списък с такива организации.

Третият вариант е, ако ремонтът се извършва от строителна фирма, тогава можете да сключите договор с нея за извозване на боклука (това ще се счита за допълнителна услуга).

По този начин организирането на извозването на строителните отпадъци е отговорност на гражданина, който извършва ремонта в жилището си.

Големите отпадъци

Обикновените контейнери за боклук са предназначени за събиране на битови отпадъци, генерирани в резултат на нашето ежедневие. Това са хранителни отпадъци, отпадъчна хартия, стъкло, дрехи, обувки, дърво, пластмаса.

Не се изхвърлят също стари автомобилни части, гуми, бои или лакове в битови контейнери. Домакинските и електронни уреди, излязли от употреба, се извозват от екипи за по-нататъшно обезвреждане.

Всички тези боклуци попадат в категорията на едрогабаритните отпадъци и не се изхвърлят в контейнерите за битови отпадъци.

Нашият блог предлага богат източник на информация относно рециклирането и неговите възможности за продължимо развитие. Погледнете останалите статии.